...és lépj az evolúció következő lépcsőfokára!

2009. június 9., kedd

snatch vs. tenyér

Mivel Lakatos Peti blogján nemrég komoly diskurzust folytattunk arról, kell e a magnézia (tudod, az a fehér por amit a tornászok is használnak) snatchelni vagy sem, ma végig használtam, hátha okosabb leszek, de semmi újat nem tapasztaltam, ugyanakkor szívesen megosztom a tapasztalataim.
Egyébként nem használok magnéziát snatchhez, mert rendkívül tapad tőle a bőr. Ez önmagában nem baj, erre találták ki. Csakhogy a fogantyú forog a tenyerünkben, és még a helyes technika alkalmazásával is csak idő kérdése, mikor adja meg magát a bőröm. Persze lehet ez is egy alkati kérdés, nekem ilyen "bababőröm" van. Így a mai eredmény: 3 vízhólyag, 1 bőr leszakadás. Semmi tragikus, de rettentő idegesítő tud lenni, ha az embert a céljai felé haladó úton ilyen banális dolgok akadályozzák. Maradok a nekem bevált módszereknél (nem "szentírás", de használható tanácsok):
1. Gyógyszertárban kemény 390 Ft-ért lehet kapni izzadás elleni hintőport. Ettől nem tapad annyira a bőröm, de segít, és nem szakad le sem.
2. OBI-ban kb 300 Ft-ért vettem egyszerű munkakesztyűt, Venitex a neve. Valahol a cérnakesztyű és a gumikesztyű között van félúton. Ez sem tökéletes, de a tenyeret remekül védi. Sok kettlebelles leragasztja szalaggal a párnás részt, de elég nehéz megoldani, hogy a forgó fogantyú ne szedje le. Akkor már inkább a kesztyű. Ugyanakkor a body buildinges kesztyűket nem ajánlom, túl vastag a tenyér rész, és túl rövid az ujja, nekem legalább is nem jött be.
3. Rendszeresen leszedem a bőrkeményedéseket. Beáztatom meleg vízben kb fél órát, majd habkővel gyönyörűen ledörzsölhető az elszarusodott réteg. Csak az jön le, amire már nincs szükség. Leszakadni az elszarusodott, száraz bőr szokott, így itt is elmondható, hogy a legjobb a megelőzés.
4. Vízhólyag: nem szúrom ki. Megvárom míg a folyadék felszívódik, az alsó bőr-rész egy kicsit megerősödik, és a felső bőr-rész kiszárad, és ezt is ledörzsölöm az előző pont szerint.
5. Felszakadt bőr: ha nem mélyen szakadt, egyszerűen levágom a "lógó" részt és edzek tovább. Ha mélyebben szakadt, akkor már egy kis "pihenő időszakot" is beiktatok, míg egy kicsit megerősödik a bőröm. Mindkét esetben használok olyan gyógykrémet, amely a hámosodást gyorsítja. Ilyen gyógynövények pl az Árnika, Körömvirág, Orbáncfű, de ma már sokféle termék kapható, én a gyógynövényekben hiszek.
Tökéletes módszer szerintem nincs. Úgy értem, túl sok mindent akarunk, hogy egyszerre teljesüljön. Tapadjon is a súly a kezemhez, de azért forogjon is benne, de a bőröm is bírja, de a kesztyű se gyűrődjön, de az izzadság se csorogjon a tenyerembe, de vízhólyagot/felszakadást sem akarok, de egyébként bőven 200 felett szeretnék snatchelni 10 perc alatt... Ez olyan, mintha bemennél egy autókereskedésbe, és azt mondanád: Szeretnék egy autót: legyen gyors mint egy Ferrari, biztonságos mint egy Mercedes, nagyon keveset fogyasszon, elégítse ki a család igényeit is, de ne legyen drágább egy Trabantnál...
Az élet tele van kompromisszumokkal, megalkuvásokkal, ezt el kell fogadni. Meg kell mindig tudatosan nézni, többet nyerek, vagy többet bukok egy bizonyos dolog alkalmazásával ha használom. A snatchnél ez nem kérdés, megéri!
Csattanónak egy idézet Kathleen Norristól:
"Az élet könnyebb, mint gondolnánk: csak annyi kell, hogy elfogadjuk a lehetetlent, meglegyünk anélkül, ami nélkül nem lehet meglenni, és elviseljük az elviselhetetlent."

6 megjegyzés:

  1. Hello Tomi!

    Ezt úgy érzem, hogy nekem szólt:-)
    KÖszönöm ezt a cikket , mert erről nagyon keveset olvani, nem térnek rá egy fontos tényezőre a tenyér ápolására.

    Arra lennék kiváncsi, hogyha semmit nem használnál snatchelés közben!(10 perces tesztnél)
    Tudom, ízlések és pofonok.
    Én egyszerűen kezelem a kezemet,semmit nem használok és ha bőkeményedés, lereszelem.Megmondom őszintén én még a 10 perces tesztet nem próbáltam 24 kg-val csak 16-al.A 24 kg-val az 5 perces az elején még ok, de a végén olyan mintha egy polip karját fognád:-)De utána olyan jó be van durranva az alkarom:-)

    Kíváncsian várom a tapasztalatodat és az ezzel kapcsolatos írásodat.

    Üdvözlettel a blogodat rendszeresen olvasó
    Cseh Tamás

    VálaszTörlés
  2. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  3. Kedves Tamás!
    Szerencsére egyre többen kettlebelleznek Szegeden is, így a tanítványaimnak épp úgy szólt a bejegyzés, mint bárki másnak, akit érdekel a téma, de tény, hogy te ihletted.
    Ha semmit nem használnék a 10 perces tesztehez, valószínűleg valamivel kevesebb ismétlés menne, de nem hiszem, hogy nagy lenne a különbség. Lehet, hogy legközelebb így fogom kipróbálni, én is kíváncsi vagyok.
    Te pedig nyugodtan fuss neki a 10 percesnek, nem az első alkalommal hozod életed legjobbját, de ez nem gond. Ha már legalább egyszer megcsinálod, már legközelebb lesz mihez viszonyítani. Bár a 10 perces snatch teszt tipikusan az a területe a kettlebelles társadalomnak, ahol szeretünk egy kicsit versengeni (ami szintén rendben van), de azért véleményem szerint a legfontosabb az, hogy önmagunkból hozzuk ki a lehető legtöbbet. Ha önmagadat le tudod győzni, nem számít ki mennyit csinált, már győztes vagy!
    Az erő legyen veled!
    Varga Tamás

    VálaszTörlés
  4. Ez nagyon hasznos olvasmány volt. Bár nekem ("mezítlábas" sportolóként) inkább a talpammal volt mindig ilyen vízhólyagos, bőrleszakasós problémám.
    A hámosításra ajánlom még a Sudocrem-et (ez is olyan, habár babáknak készült, mi is élvezhetjük a jótékony hatásait. :) )

    VálaszTörlés
  5. Nialan!
    Örülök, hogy tetszett.
    A Sudocrem is tényleg jó.

    VálaszTörlés
  6. A tegnapi edzés után ez a bejegyzést most _különösen_ hasznos volt. :)
    Megyek kettyűt venni.

    VálaszTörlés