...és lépj az evolúció következő lépcsőfokára!

2010. június 2., szerda

Csont – Porc – Ízület

"Jelen cikk fókuszába a csont-porc-ízület leggyakoribb sportsérüléseinek, valamint a sportolást erőteljesen befolyásoló gyermek és serdülőkori csontosodási zavaroknak a homeopátiás kezelését helyeztük, természetesen a sportorvos szemszögéből.
Sportsérülések / Serdülőkori csontosodási zavarok
Kiegészítő homeopátia
Hogy az ember mozogni tud, sportolni tud, sőt gyönyörű, bonyolult mozgásformákat tud megvalósítani akár művészi szinten is, elsősorban, de nem kizárólag a csontoknak, az egyes csontok porcos végét összekötő ízületeknek, valamint az ízületeken átívelő izmoknak és ínszalagoknak köszönheti. Bizonyított tény, hogy a fizikai aktivitásnak kedvező hatása van az egészséges, erős csontozat kialakulásában. Hogy ez valóban megtörténjen, az a felnőttektől függ, hisz ők teremtik meg / vagy nem, a gyermekvilág számára az örömteli felszabadult szaladgálás, mászás, kúszás lehetőségét, ők teremtik meg / vagy nem, a kisiskolások számára a sportolás lehetőségét, aminek még mindig a játékosság kell, hogy az alapja legyen. Az ember 10 éves kora körül éri el azt az érettséget, hogy speciális sportmozdulatokat megtanuljon és alkalmazzon. De még ekkor is az a kívánatos, hogy minél több sportágat kipróbáljon, hisz így fog megmutatkozni, hogy mely sportághoz van valódi vonzódása, tehetsége. Ahhoz, hogy a sport örömteli legyen, hogy minél kevesebb sérülés okozta időkihagyás zavarja meg, nem árt ismerni, hogy milyen homeopátiás terápiás lehetőségek állnak rendelkezésünkre, ha a mozgatórendszerünk sérül vagy megbetegszik. A legfontosabbak kerülnek felsorolásra.

Csonthártyagyulladás
Leggyakrabban a lábszáron alakul ki. Fájdalom jelentkezik terhelés közben a sípcsont belső, elülső részén. Lokális duzzanat és nyomásérzékenység jellemzi. Főleg olyan sportolóknál jelentkezik, akik változtatják a technikájukat, sporteszközeiket - olyan izomcsoportok kerülnek terhelés alá, amelyek nincsenek edzésben - vagy kemény felszínen (beton) történik az intenzív edzés. De okozhatja lesüllyedt lábboltozat (lúdtalp) is, vagy ha valaki tartósan lábujjhegyen jár vagy fut. A legjobb terápia a megelőzés, azaz az edzés intenzitásához való fokozatos adaptáció, a megfelelő sporteszköz, főleg cipő megválasztása, lúdtalpbetét használata. A hagyományos kezelés mellett az alábbi szerekkel segíthetjük elő a gyorsabb gyógyulást: Arnica montana, Symphytum officinale, Ruta graveolens. A kezelés legalább egy hétig tartson.
Rándulás / FicamokAz ízület csavarodásának következtében az egyszerű húzódástól a részleges vagy teljes szakadásig sérülhet az ízületi tok, a szalagok, néha még a porc felszíne is. Azonnal jelentkező fájdalom, duzzanat, funkciókiesés a következmény. Azonnali szakorvosi ellátást igénylő sérülésről van szó. Regenerációt segítő homeopátiás szerek az Arnica, Apis, Ruta graveolens.
Ismételt rándulások esetén javasolt a Calcarea fluorica.

Törés / repedés / csontleválás
A csontszövet viszonylag jól viseli a kompressziós erőt (pl. súlyemelés), és legkevésbé ellenálló a nyíróerővel szemben (pl. labdajátékok). A lábszár törései többnyire labdarúgóknál, az alkartörések tornászoknál, a kulcscsonttörések pedig lovasoknál gyakoriak. A tört végek elmozdulhatnak, sérülhet az epifízis, ami gyermekeknél, fiatal felnőtteknél komoly következményekkel járhat, hisz ha a növekedési zóna sérül, az a csontnövekedés idő előtti befejeződését vonhatja maga után. Sérülhetnek a lágyrészek, izom, ín, erek, idegek. Ez a sérülés minden esetben szakorvosi ellátást igényel!
A szövetek regenerációját gyorsíthatjuk az azonnal adott közepes potenciálú Arnica és Apis adásával, amit a sebészi ellátás mellett egy héten keresztül folytatunk. A duzzanat csökkenésével párhuzamosan csökkentjük a szerek szedésének gyakoriságát. Kiegészítő kezelésként javasolt még az első hét során a Symphytum officinale. A gyógyulás teljessége érdekében pedig javasolt a Calcarea phosphorica, Silicea szedése legalább 2 hónapon át. A rehabilitáció alatt javasolt a Rhus toxicodendron.
A személyre szóló terápiát homeopátiás orvos állítja be!

Ízületi duzzanat
Számos oka lehet. Leggyakoribb a direkt trauma. Meg kell különböztetni az ízületen belüli duzzanatot, amelynek tartalma lehet ízületi folyadék (hydarthros) vagy vér (haemarthros), az ízületen kívüli duzzanattól, amely a bőralatti szöveteket érinti. Ezért az orvosi vizsgálat elengedhetetlen. A homeopátiás kezelés felgyorsítja a gyógyulást. Ha enyhül a duzzanat pihenésre vagy hideg borogatásra, általában ez a leggyakoribb forma, akkor Arnica montana, Bryonia alba, Apis mellifica javasolt. Ledum palustre segít, ha a duzzanat felett a bőr halovány, lokális melegérzésről számol be a páciens, amely jéghideg borogatásra enyhül. Belladonna is javasolt, amennyiben a bőr vörösen fénylik és lüktető fájdalom kíséri a duzzanatot. A személyre szóló terápiát homeopátiás orvos állítja be!

Porcsérülések
Szakorvosi ellátást igénylő sérülés! A porc bonyolult felépítése, sejtszegénysége miatt nem képes teljes értékű regenerációra. Egyes homeopátiás szerek elősegítik a porc gyógyulását elsősorban fiatal korban, ha az ízületet megfelelő módon nyugalomba helyezik. Négy-hat hónapig ajánlott a következő szerek alkalmazása: Sulfur iodatum, Argentum metallicum, Ruta graveolens, Thuya occidentalis alacsony potenciálokban.
Csontosodási zavarokGyerekeknél a növekedés folyamán a csontváz bizonyos helyein a fiziológiás elcsontosodás zavart szenvedhet. Ezeken a csontokon terhelés hatására helyileg fájdalom, duzzanat, bőrpirosság, lüktető érzés jelentkezik. Ez egyben a korai felismerés fontos jelei is, amit a szülőknek komolyan kell venni, és időben ortopéd szakorvoshoz kell vinni gyermeküket! Sportolás vonatkozásában kiemelendő a következő három betegség.
Morbus Schlatter-Osgood: a térd alatt, a sípcsont elülső gumójának (tuberositas tibiae) csontosodási zavara, amely az epifízis széttöredezésével, leválásával járhat (térd alatti csontos kiemelkedés). A térdkalács szalagjának tapadása a sípcsont elülső gumóján a hétköznapi élet során is erőteljes mechanikai igénybevételnek van kitéve. Ha a gyermek sportol vagy túlsúlyos, akkor ez a terület hamarabb válik érzékennyé, mint a nem sportoló gyermekeknél. Az elváltozás a serdülőkorban bekövetkező hirtelen növekedés során jelentkezik. A diagnózis felállítása szakorvos feladata, és a sporttevékenység mérséklését, az edzésprogram átalakítását vonja maga után. A homeopátiás kezelés felgyorsítja a gyógyulást. Javasolt: Angustura vera, Hekla lava alacsony potenciálban, három hónapon keresztül. A személyre szóló terápiát homeopátiás orvos állítja be! A sportolást javasolt három hónapig felfüggeszteni, majd részleges vagy teljes, de fokozatos terheléssel folytatni a sportot a tünetek alakulása szerint.
Apophysitis calcanei (Morbus Schinz): a sarokcsont csontosodási magjának elváltozása a sokat mozgó 7-13 éves gyermeknél. A sportolás során a sarokcsontot számtalan apró, közvetett és közvetlen mikrotrauma éri (izomvongálás, ismételt ütéshullám, ahogy a sarok a földhöz ütődik stb.) A fájdalom terhelésre jelentkezik, és csökken pihenésre. Tehermentesítő lábujjhegyen járás jelentkezik, hisz a sarkon járás fájdalmas. Nagyon fontos a teljes nyugalomba helyezés: ez azt jelenti, hogy nem csak az edzést kell felfüggeszteni, de kerülni kell minden egyéb olyan tevékenységet, amely a sarokcsontot terhelheti (futkározás a játszótársakkal, stb.) A statikai zavar kijavítása kötelező, megfelelő talpbetét viselése szükséges, amely az ütközéseket tompítja, a lábat stabilizálja és lábtartást javítja. A betegség szakorvosi kezelést (podológus) igényel! A homeopátiás kezelés támogatja a gyógyulást. Javasolt: Angustura vera, Hekla lava három hónapon keresztül. A személyre szóló terápiát homeopátiás orvos állítja be!
Morbus Scheuermann: a serdülőkor elején, főként fiúkat érintő betegség. A csigolyák zárólemeze törékennyé válik. A gerinc nyílirányú terhelhetősége erősen lecsökken. A csigolyák ék alakot vesznek fel és kialakul a többé kevésbé merev gerinc és a púpos hát. (fájdalmas kyphosis dorsalis juvenilis) A diagnózis felállítása szakorvos feladata, és a sporttevékenység mérséklését, bizonyos sportágaktól való eltiltást vonhat maga után.A homeopátiás kezelés támogatja a gyógyulást. Javasolt: Argentum metallicum, Calcarea phosphorica három hónapon keresztül, valamint Silicea heti egy dózis. Osteocystine®, reggel és este két tabletta. A személyre szóló terápiát homeopátiás orvos állítja be!

Alapszabály:
A homeopátiás kezelést meg kell előzze a helyes diagnózis felállítása!
Az öngyógyításnak határai vannak!
A cikkekben szereplő tanácsok nem pótolják a szükséges orvosi vizsgálatokat!
Folyamatban levő kezelés megszakítása, a már elrendelt gyógyszer adagolásának megváltoztatása, módosítása csak orvossal való konzultációval lehetséges!"
Forrás: sportorvos.hu
Nagyon jók a tapasztalataim a homeopátiás szerekkel kapcsoltaban, ajánlom a tudatos használatukat. Szegeden a Kabay patikában, a Tisza Lajos körúton lehet beszerezni őket. Ugyanitt tájékoztató anyagokat is kérhetsz a helyes használatról. Ha összetettebb, komolyabb a probléma, érdemes homeopata orvos tanácsát kérni.
Sikeres fejlődést mindenkinek!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése