...és lépj az evolúció következő lépcsőfokára!

2010. május 13., csütörtök

Drukk és versenyláz - cikk

"A sportban, különösen az élsportban, ahol hosszú hónapokon keresztül zajló, nagyon komoly felkészülés előzi meg a bajnoki, vagy világversenyeken való részvételt, nem mindegy, hogy a teljesítés pillanatában mennyire összeszedett a versenyző, mennyire képes a benne lévő teljesítményt felmutatni ott és akkor.
Az egyik legerősebb ellenerő, ami ezt akadályozza, a verseny előtt fellépő stressz, lámpaláz illetve ennek kísérő tünetei.
Ki ne ismerné a vizsgadrukk érzését, ami már iskolás korban megjelenik mindannyiunk életében. Az órán feleltetés előtt, tömeg előtti szerepléskor, aztán ha sportolunk, akkor a versenyek előtt.
A tünetek ismerősek: enyhe izgalmi állapot, kipirulás, izzadás, szapora szívverés, légszomj, hányinger, hasmenés, enyhe remegés, álmatlanság, enyhe vérnyomás emelkedés. A folyamat egészen az eszmélet elvesztéséhez is eljuttathatja az embert. Hogy ki, milyen mélyen csúszik bele ebbe az állapotba, az nagymértékben függ az illető fizikai - lelki - szellemi habitusától, szoktuk mondani, mennyire erős lelkileg.
A stressz ilyen típusánál, mint amilyen a versenyláz, a drukk, az ilyenkor fellépő tünetek mögött mindig konkrét ok, vagy okok húzódnak. Általában a kiváltó ok szűntével, a vele szoros összefüggésben lévő tünetek is megszűnnek. Ugyanakkor egy ilyen izgalmi állapot, - aminek kétségtelenül egy pontig van spannoló, teljesítményt fokozó hatása is - ha átbillen a fenti tüneteket produkáló fázisba, az ember teljesítményének meredek zuhanását okozhatja.
Sportkarrierek omolhatnak össze, ha a sportoló nem tudja uralni magában a verseny okozta feszültséget.
A rendelkezésre álló lehetőségek, elsősorban sportpszichológusok által javasolt technikák mellé kiegészítésként, de önállóan is javasolt a személyre szabott, orvos által javallt homeopátiás kezelés. Ismételten hangsúlyozva, hogy tartósan fennálló érzelmi problémák esetében szakorvosi kivizsgálás szükséges. Ennek birtokában viszont ilyen esetekben is jó kiegészítő, vagy önálló terápia a homeopátia, az úgynevezett alkati szerek, aminek felírása homeopátiás orvos feladata. Az alkati szer megtalálása érdekében az orvos nagyon részletes és egyben speciális anamnézist (családi és személyes kórtörténet) vesz fel a páciensről, feltéve olyan kérdéseket, amelyek az orvost az individuum felé vezetik. Az individuum felé, akinek a tünetei, betegsége is individuális, mint ahogyan az alkati szer is. Ebben a mozzanatban, az alkati szer megkeresésének kutató munkájában, megmutatkozik a gyógyítás egyik legfontosabb attitűdje, amit az orvosi szakirodalom compliance-nak nevez. Az orvos és páciens szoros együttműködése.
Verseny előtti stresszes állapot csökkentésére attól függően, hogy a tünetek közül, melyek a dominánsak, számtalan homeopátiás tüneti szer áll rendelkezésünkre. A teljesség igénye nélkül álljon itt néhány hatóanyag: Gelsemium, Ignatia, Argentum nitricum, Nux vomica, Lycopodium, stb. Mindenkinek, akit érint, érdemes még időben, tehát a jelentős versenyek előtt rátalálnia a neki megfelelő, és valóban működő szerre, szerekre. Ebben segíteni tud a homeopátiás orvos, aki alapos kikérdezés és vizsgálat után, a habitus ismeretében, személyre szólóan, egyéb más tünetek panaszok figyelembe vételével keresi meg a legjobban segítő szert."
Forrás: sportorvos.hu
Nagyon jók a tapasztalataim a homeopátiás szerekkel kapcsoltaban, ajánlom a tudatos használatukat. Szegeden a Kabay patikában, a Tisza Lajos körúton lehet beszerezni őket. Ugyanitt tájékoztató anyagokat is kérhetsz a helyes használatról. Ha összetettebb, komolyabb a probléma, érdemes homeopata orvos tanácsát kérni.
Sikeres fejlődést mindenkinek!

1 megjegyzés:

  1. Valóban sokat segítenek.
    De hozzátenném (mert nem sokan tudnak róla), hogy a kineziológiai stresszoldás is csodákat tud tenni ezzel a sportolói stresszel. Saját magamon is tapasztaltam, másoknál is láttam. :)
    Mindenkinek ajánlanám.

    VálaszTörlés